Užkandžiai vakarėliams, kuriais rūpinasi profesionalai

Užkandžiai vakarėliams draugų rate, nuolatinių komplimentų susilaukiantys kepiniai ir tam tikra eksperto etiketė, kai kalba pakrypsta apie maisto gaminimą ir stalo apipavidalinimą – tai vieni pagrindinių ženklų, jog maisto gaminimas jums yra daugiau ne rutina. Kas žino, gal laikui bėgant tai taps jūsų verslu, nes „Spoon to the Moon“ projektas prasidėjo būtent taip.

Smagu prisiminti

„Savotiška nostalgija aplanko, kai prisimenu, kaip sukiodavausi nuomojamo buto virtuvėje, o pravėrus būsto duris trikai buvo galima pagalvoti, kad čia gyvena kažkokia pasakų fėja, nuolat gaminanti gardžiausius patiekalus, kepanti pyragus ir jais džiuginanti draugus“, – su plačia šypsena apie verslo pradžią pasakoja Judrė. Ji savo meilę maisto gaminimui pavertė verslu ir įgyvendino skambią idėja, kai darbas yra lygus malonumui.

Dirbti reikia, bet dirbti su komanda, naudotis profesionalia įranga ir įgyvendinti išskirtinius užsakymus lygiai taip pat nuoširdžiai, kaip ir patiekti maistą jaukioms šeimos šventėms – tai tikras verslo plėtros pavyzdys, dažnai dar vadinamas „startuoliu“. Bet galima apsieiti ir be madingų sąvokų – tik aiškiai įsivardinti, ką nori daryti, įvertinti rinką ir savo jėgas ir pranešti aplinkiniams, kad kanelės skaniausios ne tos, kurias perkate prekybos centruose, o jūsų kepamas braunis (brownie) ar sūrio pyragas (cheesecake) išties nuskraidina iki mėnulio ir atgal.

„Būna verslas nuo nulio, būna ir verslas nuo šaukštelio ar žiupsnelio“, – žaviai kikena Judrė ir patikina, kad net gamindama savo virtuvėje didžiausią dėmesį skirdavo tvarkai ir švarai. Šiam verslui keliami patys aukščiausi reikalavimai, tad moteris labai greitai suprato, jog reikia pasirūpinti atskiromis patalpomis, įsigyti įrangą ir burti komandą. Ne šiaip komandą, o svajonių komandą maisto gaminimo srityje. Tai specifinis darbas, o turint omenyje, kad net ir restoranų versle sunku rasti patikimų ir darbui atsidavusių darbuotojų, užduotis suformuoti komandą taip pat vienas didžiausių iššūkių. Tačiau įmanomas.

Apie situaciją rinkoje

Įdomu tai, kad angliškai apie šią verslo sritį paaiškinti bene lengviau, nes lietuviškai „maistas išsinešimui“ arba tiesiog „maitinimas“ yra itin plačios sąvokos. Maitinimo paslaugas gali teikti tiek restoranai, tiek ir pogrindiniai veikėjai – teisė rinktis ir asortimentas tikrai kliento naudai – jis didžiulis.

Catering“ – maitinimo paslauga dažnai persipina su „self-catering“ (jau aptartas „Spoon to the Moon“ verslo pradžios modelis, kai viskas prasideda nuo maisto gaminimo vakarėliams laisvu nuo kitų veiklų metu). Pavyzdžiui, Vilniuje klientai tikrai gali rinktis bent iš 5 stiprių ir itin kokybiškai savo paslaugas teikiančių maisto gamintojų, kurie nėra restoranų atstovai.

Didžiuojamės galėdami būti tarp lyderių, o konkurencija yra vienas iš variklių, leidžiančių judėti tik pirmyn. Aukščiausio lygio restoranas organizuodamas vaišes ne savo patalpose taip reklamuojasi, plečia savo klientų ratą. Įmonės, besispecializuojančios tik tokio tipo maitinimo srityje visą dėmesį sutelkia kliento aptarnavimui. Būtų tikrai neleistina imti lyginti šias paslaugas, nes diskusija taptų panaši į tą, kuri kelia amžiną klausimą apie vištą ir kiaušinį. Tačiau mes esame šioje rinkoje jau daugiau nei šešerius metus ir tikrai galime pateikti tam tikras įžvalgas:

  • Bendradarbiavimas – žavus iki pat mėnulio ir atgal. Kai jėgas sujungia tie, kurie geriausiai išmano savo sritis ir visą tokį paslaugų paketą pasiūlo klientui. Šis visada laimi. 110 procentų!
  • Dalinimasis žiniomis – „sharing is carring“ principas, nes mums tikrai rūpi. Ir tai tarsi nužengė iš socialinių tinklų, kai mygtukas „dalintis“ tapo neatsiejamas nuo pateikiamos informacijos. Visos socialinės platformos ir visos galimybės išsirinkti geriausią – vėlgi kliento labui.
  • Kintantis skonis – gal tiksliau „keičiame skonį“. Maisto kultūra yra visos bendros kultūros dalis. Keliaujame, atrandame, bendraujame ir suvokiame, kad gali būti ne tik balta mišrainė (su visa pagarba šiam reiškiniui). Karšti patiekalai, vieno kąsnio užkandžiai, skaniausi desertai, tai dėmesys ne kiekybei, o kokybei. Tai yra neatsiejama šventės dalis.
  • Argumentai. Nes patogu, nes galima skirti laiko kitiems reikalams, nes bus puiki kokybė, nes patars… Tai sudedamosios dalys to, ką vadiname profesionalumu ir neatremiami argumentai svarstantiems, ar verta ir kodėl verta rinktis maisto tiekėją, kuris pasirūpins vaišėmis ir stalo puošyba, o, jei reiks, ir pačiu stalu!

Turite klausimų ar planuojate šventę, kreipkitės į mus, mielai patarsime ir padėsime.